Advies over activity trackers

activity trackers advies

Wil je op de hoogte zijn van je dagelijkse activiteiten en je gezondheid inzichtelijk te maken? Dan is een activity tracker, ook wel bekend als fitness tracker, de ultieme gadget voor jou. Maar hoe vind je nu de activity tracker die het best bij jou past? Op deze pagina lees je precies welke activity tracker het beste bij jou past.

DOOR EMMIE, 27 MEI 2017

1. Wanneer ga je de activity tracker vooral gebruiken?

Het kiezen van een activity tracker is afhankelijk van de gebruiksfrequentie, -situatie en het doel dat je voor ogen hebt. In sommige gevallen is een sporthorloge of stappenteller een betere keuze. De belangrijkste vraag is dan ook, hoe actief ben je en wat wil je meten?

Een activity tracker houdt de hele dag bij hoe actief je bent. Naast je activiteit overdag worden ook je hartslag en slaapritme bijgehouden. Sync alles met de app, stel doelen en houd er een gezonde(re) levensstijl op na.

  • Geschikt voor dagelijkse activiteiten en tijdens het slapen
  • Meet stappen, afstand en/of hartslag en slaapritme
  • Niet geschikt voor intensieve sporttrainingen
  • Activiteiten niet altijd direct te raadplegen
Bekijk alle activity trackers

Wil je meer structuur aanbrengen in je trainingen? Dan adviseren we toch een sporthorloge. Met een sporthorloge raadpleeg je al tijdens je activiteit verschillende meetwaarden. Na het sporten bekijk je alle data op je gemak en analyseer je je prestaties.

Advies over sporthorloges

Advies activity trackers

2. Wat wil je meten?


Stappen

Voor een actieve levensstijl is het belangrijk dat je dagelijks voldoende beweegt. Het aantal stappen dat je op een dag zet is een goede indicator om erachter te komen hoe actief je nu eigenlijk bent. Stel zelf een hoeveelheid stappen in als doel.

Hartslag

Meet je hartslag de gehele dag of alleen tijdens het sporten om een beter beeld te krijgen van je conditie. Ga voor een activity tracker met een ingebouwde hartslagsensor die je polshartslag meet of koppel een hartslagband aan je tracker.

Slaapkwaliteit

Bij een gezonde levensstijl hoort ook een goede nachtrust. Door de kwaliteit van je slaap te meten leer je jezelf nog beter kennen. Een activity tracker meet in welke mate je tijdens je slaap aan het bewegen bent. Hoe meer je beweegt, des te onrustiger je slaapt.

Traptreden

Een populaire en eenvoudige manier om actief te blijven is het nemen van de trap. Steeds meer activity trackers meten het aantal traptreden dat je dagelijks op- en afloopt. Laat de lift op kantoor eens een week staan en kijk hoeveel extra stappen je hebt gezet.

Hoe maak je optimaal gebruik van je activity tracker?

Het verlengstuk van iedere activity tracker is de running app op je smartphone of tablet. Door je activity tracker via Bluetooth te synchroniseren met de applicatie worden al je gegevens verstuurd en inzichtelijk gemaakt. Ook is het mogelijk je activity tracker met je computer te verbinden.

Advies sporthorloges

Advies sporthorloges

Merkgebonden apps

Elk merk heeft zijn eigen dedicated running app waarmee je jouw activity tracker verbindt. Zo heeft bijvoorbeeld Fitbit de Fitbit-app, Garmin de Garmin Connect-app en gebruik je de TomTom MySports-app om de gegevens van je TomTom activity tracker te bekijken en te analyseren.

  • Naadloze synchronisatie van gegevens.
  • Er zijn minder overbodige functies doordat de app voor een specifieke activity tracker ontwikkeld is.
  • Beperkte compatibiliteit: toont geen data van andere merken activity trackers.

Onafhankelijke apps

Onafhankelijke apps zijn niet gebonden aan een specifieke activity tracker. Dankzij de sensoren in je smartphone kunnen deze apps ook zelf metingen verrichten en je gelopen route weergeven. De populairste running apps zijn Runkeeper, Run with Map My Run, Runtastic en Strava.

  • Compatibel met verschillende activity trackers.
  • Kunnen zelf metingen verrichten.
  • Er zijn meer overbodige functies doordat de app rekening houdt met meerdere activity trackers.

4. Je activity tracker gebruiken als verlengstuk van je smartphone?

Een activity tracker of fitness tracker gebruik je in sommige gevallen voor meer dan alleen het meten van je gezondheids- en activiteitsniveau. Zo zijn er modellen die beschikken over het tonen van inkomende oproepen en het weergeven van notificaties. Bekijk voor het aanschaffen van een tracker goed met welk besturingssysteem de activity tracker compatibel is, zodat deze is te gebruiken in combinatie met jouw telefoon.

Inkomende oproepen

Er zijn activity trackers die inkomende oproepen tonen waarbij je ziet wie of welk nummer je belt. Sommige trackers gaan zelfs nog een stap verder door het mogelijk te maken om oproepen te beantwoorden of te weigeren.

Telefoonnotificaties

Bij het ontvangen van een SMS, WhatsApp, e-mail of social media melding geeft je tracker met een notificatie aan dat je op je smartphone moet kijken. Op sommige trackers kun je zelfs het bericht lezen en deze beantwoorden.

Emmie sporthorloge

Eerder bekeken door jou