Welk sporthorloge heb ik nodig tijdens het fietsen?

Sporthorloge fietsen

Spring jij regelmatig op je racefiets, en wil je jouw prestaties naar een hoger niveau tillen? Met een sporthorloge om je pols ben je tijdens het fietsen op de hoogte van je resultaten. Sporthorloges die speciaal zijn ontworpen voor fietsers hebben verschillende functionaliteiten. Zo heb je sporthorloges met een hartslagsensor en horloges die je kunt koppelen aan een cadanssensor. Welk horloge geschikt is voor jou is afhankelijk van wat je wilt meten. In dit artikel bespreek ik de verschillende mogelijkheden, zodat jij weet voor welk fietshorloge jij moet gaan.

DOOR EMMIE, 2 NOVEMBER 2016

Waarom snelheid en afgelegde afstand meten?

Snelheid en afstand

Je zit op de fiets en rijdt in een goed tempo. Ongemerkt heb je er al heel wat kilometers opzitten. Maar hoeveel eigenlijk? Wanneer een sporthorloge beschikt over een afstandsmeter zie je hoeveel kilometer je hebt afgelegd. Je besluit een stukje te versnellen. Dankzij de snelheidssensor op het sporthorloge zie je in 1 oogopslag hoeveel kilometer per uur je fietst. Hoef je niet moeilijk te doen met je telefoon als je net in topsnelheid over een druk kruispunt fietst.

Wil ik op de hoogte zijn van mijn cadans?

Cadans

Om langere ritten vol te houden is het belangrijk om op de hoogte te zijn van je cadans. Je cadans is het aantal omwentelingen van je voeten tijdens het fietsen. Een cadanssensor is een losse sensor die je aan je fietsframe bevestigt. Wanneer je langere routes aflegt, is het beter om meer omwentelingen te maken door in een lichte versnelling te fietsen. Doordat je minder kracht hoeft te geven dan wanneer je in een hoge versnelling fietst, verslappen je spieren namelijk minder snel. Let er wel op dat je de sensor kunt verbinden met je sporthorloge met behulp van een bluetooth of ANT verbinding.

Wil ik bekijken welke routes ik gefietst heb?

GPS
Doordat een GPS sensor je exacte locatie bepaalt, zijn de metingen preciezer dan die van een afstandsmeter en snelheidssensor. Naast het registreren van je snelheid en afstand, meet de GPS sensor de route die je aflegt. Als je thuis aan het bijkomen bent van je fietsrit, bekijk je op je telefoon nog even rustig waar je allemaal geweest bent. Ook zie je precies op welke momenten je moeite had of juist gepiekt hebt. Handig, want zo zie je waar je nog op moet trainen.

Wil ik mijn hartslag in de gaten houden?

Hartslag

Wanneer je te lang boven je gemiddelde hartslag fietst, heb je kans op een zogenaamd omslagpunt, oftewel verzuring van de spieren in je benen. Wanneer je wat langere routes fietst of mee gaat doen met wedstrijden is het belangrijk dit te voorkomen. Tijdens trainingen wil je erachter komen wat je hartslag is op het moment van dat omslagpunt. Dankzij een hartslagsensor zie je je hartslagritme met 1 blik op je pols. Blijf tijdens lange tochten zo lang mogelijk het hartslagritme aanhouden dat lager is dan de hartslag van je omslagpunt.

Wil ik telefoontjes en berichten zien tijdens het sporten?

Notificaties

Op verschillende sporthorloges krijg je berichten, telefoontjes en e-mails binnen. Zo zie je in 1 oogopslag wie jou probeert te bereiken. Hoef je niet voor iets onbelangrijks te stoppen. Behalve als het je fietsmaatje is die wil aanhaken natuurlijk. Zorg er wel voor dat je je smartphone bij de hand hebt zodat deze via bluetooth in verbinding staat met je horloge.

Conclusie

Wanneer je een sporthorloge wilt aanschaffen voor tijdens het fietsen is het belangrijk jezelf af te vragen wat voor informatie je precies wilt aflezen. Wil je het aantal omwentelingen van je voeten weten. Zorg er dan voor dat je het horloge kan koppelen aan een cadanssensor. Wil je gerichter trainen zodat je wat langere afstanden aankunt? Dan heb je een hartslagsensor nodig. Wanneer je wat nieuwe routes wilt ontdekken, of gewoon benieuwd bent welke afstanden je hebt afgelegd, let er dan op dat het horloge een GPS sensor heeft.

Bekijk alle sporthorloges
Emmie sporthorloge

Eerder bekeken door jou